Distribution and minimum population size of Eurasian lynx (Lynx lynx) in Croatia in the period 2018–2020 Rasprostranjenost i najmanja veličina populacije euroazijskog risa (Lynx lynx) u Hrvatskoj u razdoblju 2018.–2020. - Gomerčić, Tomislav; Topličanec, Ira; Slijepčević, Vedran; Blašković, Silvia; Selanec, Ivana; Budinski, Ivan; Tomaić, Josip; Kusak, Josip; Ivanov, Gjorge, biolog; Sindičić, Magda (2021)
Scientific data on distribution and abundance of endangered species are the foundation for their effective conservation and management. In this paper, we present results of the first scientifically – based estimation of lynx population size in Croatia. The goal of the study was to determine the area of lynx distribution and to estimate the minimum size of lynx population in Croatia in the period 2018 - 2020. To determine lynx distribution, 902 signs of lynx presence were collected in the period from the beginning of May 2018 until the end of April 2020. Out of those, 92.8% of lynx observations were categorized as C1, 2.8% as C2 and 4.4% as C3. Permanent lynx presence was confirmed in Primorsko – Goranska and Ličko – Senjska county, in southern part of Karlovac county and north-eastern part of Zadar county on the total surface of 7200 km2. For the minimum population size estimation, 804 camera trap photographs led to identification of 89 – 108 adult lynxes. Among 108 identified individuals there were 29 females, 22 males, while for 7 animals the sex was not determined. During the two reproductive seasons, we photographed 44 cubs in 25 litters. Future important steps in lynx population monitoring are correcting the deficiencies identified in this study and implementation of methodology that will allow us to use spatial capture recapture models for estimation of lynx abundance in Croatia.
Znanstveni podaci o rasprostranjenosti i brojnosti temelj su za učinkovito upravljanje i zaštitu ugroženih populacija. U ovom radu predstavljamo rezultate prve znanstveno utemeljene procjene veličine populacije risa u Hrvatskoj. Cilj praćenja bio je utvrditi područje rasprostranjenosti risa i procijeniti najmanju veličinu populacije risa u Hrvatskoj u razdoblju 2018. - 2020. godine. U svrhu utvrđivanja rasprostranjenosti populacije, prikupljena su 902 znaka prisutnosti risa u razdoblju od 1. svibnja 2018. do 30. travnja 2020. Od toga je 92,8% podataka kategorizirano kao C1, 2,8% kao C2 i 4,4% C3. Trajna prisutnost risa potvrđena je u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji, u južnom dijelu Karlovačke županije i sjeveroistočnom dijelu Zadarske županije, na ukupnoj površini od 7200 km2. Za procjenu minimalne veličine populacije, prikupljene su 804 fotografije s fotozamki tijekom obje sezone te je identificirano 89 do 108 odraslih životinja. Među 108 identificiranih jedinki, bilo je 29 ženki, 22 mužjaka i 57 životinja nepoznatog spola. Tijekom dvije sezone fotografirali smo 44 mladunca u 25 legla. Budući važni koraci u praćenju populacije risa su ispravljanje nedostataka utvrđenih u ovoj studiji, kako bi se omogućila procjena brojnosti korištenjem modela prostornog hvatanja i ponovnog hvatanja jedinki.
Bibliografija: str. 532-533.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Euroazijski ris -- Lynx lynx -- Rasprostranjenost -- Veličina populacije; Hrvatska