Poduzetnički inkubatori kao oblik poduzetničke potporne institucije u Hrvatskoj - Morić Milovanović, Bojan; Tutić, Željka (2021)
Poduzetnički inkubatori jedan su od oblika potpornih institucija razvoja poduzetništva, pri čemu je njihova osnovna svrha poticanje poduzetničkoga okružja i osiguravanje preduvjeta razvoja poduzetnika na određenome području pružanjem raznih usluga. Poduzetnički inkubatori osnivaju se radi dinamiziranja lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja jer su im ciljna skupina poduzeća iz područja njihove županije ili grada. Svrha je ovog rada istražiti ulogu poduzetničkih inkubatora u pružanju potpore malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj. U radu se žele prikazati neke od osnovnih karakteristika poduzetničkih inkubatora, njihove odrednice i prakse poslovanja te istražiti i analizira ti ponuda usluga koje inkubatori pružaju svojim stanarima. Također, u radu se nastoje ustanoviti osnovni ciljevi poslovanja, izvori financiranja te analizirati uspješnost inkubatora. Empirijski podaci prikupljeni su anketnim upitnikom na uzorku od 34 poduzetnička inkubatora, pri čemu je metoda deskriptivne statističke analize korištena radi pružanja potanka opisa trenutačnog stanja, karakteristika te poslovanja poduzetničkih inkubatora u Hrvatskoj.
Business incubators represent one of the forms of support institutions for the development of entrepreneurship whose main purpose is to provide encouragement for the development of the overall business environment and provide the necessary prerequisites for the development of entrepreneurs in a particular area through the provision of consulting services, business space, information and other services. Business incubators are established with the aim of dynamising local and regional economic development, since the target group of incubators are companies from the area of their county or city, which meet the criteria for being accommodated in the incubator. The purpose of this paper is to investigate the role of business incubators in providing support to the small and medium-sized enterprises in the Republic of Croatia. The paper aims to present some of the basic characteristics of business incubators, their determinants and business practices, and to explore and analyse the range of services that incubators provide to their tenants. Also, the paper seeks to explore the basic business objectives, sources of financing, and to analyse the incubators’ performance. Empirical data were collected through a survey questionnaire on a sample of 34 business incubators. The method of descriptive statistical analysis was used as the analytical method because the primary goal of this paper is to provide a detailed description of the current state, characteristics and operations of business incubators in the Republic of Croatia, and not to determine mutual dependencies or causalities between the observed variables.
Bilješke uz tekst.
Bibliografija: str. 754-756.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Poduzetništvo -- Poduzetnički inkubatori -- Lokalni razvoj; Hrvatska