Učinkovitost javne uprave u Hrvatskoj u postupcima odabira projekata sufinanciranih putem fondova Europske unije - Puljiz, Jakša (Array, 2021)
Kvalitetan proces odabira projekata za financiranje jedan je od ključnih elemenata koji određuju uspjeh kohezijske politike. Razvoj i primjena kriterija odabira projekata u nadležnosti su pojedinih zemalja članica Europske unije (EU), ali uz obvezu poštivanja ključnih načela utvrđenih propisima EU-a. Cilj je rada ocijeniti kvalitetu sustava odabira projekata u okviru provedbe Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (OPKK) kao financijski najvažnijeg programa sufinanciranog iz proračuna EU-a u Hrvatskoj u proračunskom razdoblju 2014. – 2020. Rezultati istraživanja pokazuju da je sustav odabira projekata vrlo složen te zahtijeva vrlo visok angažman uključenih sudionika. Po tome se Hrvatska svrstava u skupinu novih zemalja članica EU-a koje obilježava visok stupanj standardiziranosti procesa s prilično kompleksnim postupcima odabira. Uz određene pozitivne učinke u vezi s odabirom relevantnih projekata, posljedica je takva pristupa vrlo sporo donošenje odluka o odabiru projekata, što je doprinijelo slabijem povlačenju raspoloživih sredstava EU-a.