Ples na rubu : okolnosti i iskustva položaja mladih u NEET statusu na području Grada Zagreba - Majdak, Marijana (Array, 2021)
NEET populaciju čine mladi koji nisu uključeni u obrazovanje, prekvalifikaciju ni na tržište rada. Cilj kvalitativnog istraživanja u kojem je sudjelovalo 15 stručnjaka i 25 mladih pripadnika NEET populacije s područja grada Zagreba bio je steći uvid u iskustva pripadnika NEET populacije i stručnjaka koji s njima rade vezano uz rizike koji dovode mlade do NEET statusa te uz njihovu perspektivu za zapošljavanje. Glavni rezultati pokazuju da razloge za nezaposlenost mladi vide u vlastitim neodgovarajućim obrazovnim i stručnim kvalifikacijama s obzirom na potrebe tržišta rada i u nedovoljnoj potpori javnih ustanova u nalaženju posla. Stručnjaci također prepoznaju obrazovni sustav i nepovoljnosti tržišta rada kao čimbenike rizika ulaska mladih u NEET status. Oni izvještavaju o nedostatnim evidencijama NEET populacije, njihovu otežanom dohvatu, teškom izlasku iz NEET statusa te o posljedicama tog statusa za mlade i društvo. Rad daje preporuke za unapređenje politika na lokalnoj i nacionalnoj razini te prakse u radu s NEET populacijom.