Prikaz udomiteljstva kao oblika skrbi za osobe starije životne dobi u Hrvatskoj : An overview of foster care as a form of care for older persons in Croatia - Štambuk, Ana, socijalna radnica (Array, 2021)
Udomiteljstvo se definira kao oblik pružanja socijalne usluge smještaja djetetu ili odrasloj osobi, koju pruža udomitelj sa svojom obitelji ili udomitelj koji živi sam, pod određenim uvjetima. U radu je prikazano udomiteljstvo za osobe starije životne dobi kroz teorijsku i istraživačku prizmu te udomiteljstvo u kontekstu procesa deinstitucionalizacije. Svrha je udomiteljstva osiguravanje skrbi i potpore korisniku u poticajnom i pozitivnom obiteljskom okruženju u skladu s njegovim individualnim planom promjene. Iako se posljednjih godina uočava porast broja osoba starije životne dobi smještenih u udomiteljske obitelji u Hrvatskoj, izostalo je zanimanje i kritički osvrt znanstvene zajednice za ovaj oblikskrbi. Stoga je svrha rada opisati udomiteljstvo za osobe starije životne dobi u RH s ciljem unapređenja ovog oblika skrbi.