Izazovi i perspektive svakodnevnog života iz iskustva žena koje mucaju : Everyday challenges and perspectives of women who stutter - Leko Krhen, Ana (Array, 2021)
Cilj rada bio je dobiti uvid u svakodnevni život žena koje mucaju. U istraživanju je sudjelovalo šest osoba ženskog spola koje mucaju. Sudionice u prosjeku imaju 29 godina, žive u urbanim sredinama i visokoobrazovane su. Podaci su prikupljeni putem polustrukturiranih intervjua, dok su sociodemografska obilježja prikupljena putem kratkog upitnika. Za obradu podataka prikupljenih putem intervjua korištena je kvalitativna analiza sadržaja. Rezultati pokazuju kako iskustva sudionica istraživanja ukazuju na važnost osobnih karakteristika ženekoja muca u svijetu rada i zapošljavanja, a koje sudionice smatraju povezanima s ishodima dobivanja posla ili napredovanja na poslu. U pogledu specifičnosti svakodnevnog života sudionice ističu postojanje straha od izrugivanja, straha od javnog govora, straha od negativnog utjecaja mucanja na posao kojim se bave. Podršku doživljavaju u privatnom životu kroz partnerski odnos, obitelji te u akademskom i radnom okruženju. Zaključno rezultati daju uvid u specifična iskustva života odraslih žena koje mucaju, ukazujući na područja života u kojima doživljavaju osjećaj straha ili dodatne teškoće, a koja se mogu prevenirati razvojem adekvatnog sustava podrške za osobe koje mucaju.