Pogledi zatvorenica na budućnost : Female prisoners' looks to the future - Čutura, Tea (Array, 2021)
Provedba istraživanja sa zatvorenicama općenito je otežana zbog posebnoga položaja i uvjeta u kojima se nalaze, a istraživanja o percepciji njihove budućnosti vrlo je malo. Cilj je ovoga rada ispitati percepciju budućnosti i očekivanja zatvorenica u budućnosti sa svrhom dobivanja uvida i predlaganja nekih specifičnih metoda rada na sebi za vrijeme boravka na izdržavanju kazne. Provedeno je kvalitativno istraživanje u kojemu su se podatci prikupljali putem polustrukturiranih intervjua. U istraživanju je sudjelovalo devet zatvorenica koje su se u trenutku provedbe istraživanja nalazile na izdržavanju kazne zatvora u kaznionici. Podatci su obrađeni putem tematske analize sadržaja. Rezultati su pokazali da zatvorenice svoju budućnost uglavnom vide pozitivno, ali su i svjesne određenih poteškoća i izazova s kojima će se morati suočiti nakon otpusta. Zatvorenice budućnost planiraju provesti u okruženju obitelji i brizi za djecu te se nadaju boljem funkcioniranju obitelji u budućnosti. Izazovom smatraju nadoknadu vremena koje su provele u kaznionici, rješavanje pitanja skrbništva nad maloljetnom djecom i pronalazak posla zbog moguće osude okoline i predrasuda prema bivšim zatvorenicama. Također, za pojedine zatvorenice izazov je i mogućnost recidiva, u čemu će biti ključan rad na sebi i želja za promjenom.