Implementacija pristupa temeljenog na dokazima učinkovitosti u prevencijskoj znanosti - Belošević, Matea (Array, 2021)
Svrha rada je dati kritički osvrt na pristup temeljen na dokazima učinkovitosti, od definiranja ključnih pojmova do analize prednosti i prepreka za njegovu implementaciju u praksu. U radu se raspravlja o pristupu utemeljenosti na dokazima učinkovitosti, odnosno definiraju se pojmovi „praksa temeljena na dokazima učinkovitosti“ i „programi/intervencije temeljene na dokazima učinkovitosti“. Kritički se osvrće na ključne kriterije programa/intervencija temeljenih na dokazima učinkovitosti. Opisane su najznačajnije online baze učinkovitih programa i kategorije koje se koriste pri određivanju razine učinkovitosti programa/intervencija. Nadalje, raspravlja se i kritički osvrće na prednosti, ali i izazove korištenja pristupa temeljenog na dokazima učinkovitosti i kao i pri njegovoj implementaciji. Zaključno su predložene smjernice za buduća istraživanja te djelotvoran i učinkovit odabir i primjenu pristupa temeljenog na dokazima učinkovitosti u prevencijsku praksu.