Primjena kognitivne terapije usredotočene svjesnosti usmjerene na stres sa službenicima zatvorskog sustava : Application of stress-focused mindfulness-based cognitive therapy with prison system staff - Bagarić, Branka (Array, 2021)
Službenici zatvorskog sustava izloženi su visokim razinama stresa, što dugoročno može rezultirati razvojem psihičkih smetnji i smanjenom radnom učinkovitošću. Stoga je važno razvijati preventivne programe te istraživati njihovu učinkovitost, ali i prihvatljivost službenicima jer je riječ o populaciji koja nerado priznaje poteškoće. Programi zasnovani na usredotočenoj svjesnosti (engl. mindfulness) pokazali su se korisnima u radu s različitim populacijama korisnika. Ciljevi ovog rada bili su: istražiti prihvatljivost, prikladnost, kvalitetu, obuhvat ciljne skupine te ishode primjene tečaja kognitivne terapije usredotočene svjesnosti usmjerene na stres sa zatvorskim službenicima. Službenici (N = 36) iz četiriju kaznenih tijela u Hrvatskoj sudjelovali su na osam dvosatnih grupnih radionica tijekom dva mjeseca. Prije tečaja, neposredno nakon tečaja te dva mjeseca nakon tečaja primijenjeni su upitnici koji mjere dimenzije mindfulnessa, psihopatološka odstupanja te stres i sagorijevanje. Nakon završetka tečaja ispitani su različiti aspekti kvalitete implementacije tečaja. Rezultati su pokazali da su službenici bili visoko uključeni u tečaj, zadovoljni tečajem i da su ga procjenjivali korisnim. Nakon završetka tečaja izvještavali su da više opažaju te manje prosuđuju i automatski reagiraju na svoja iskustva (dimenzije mindfulnessa), o manje problema i simptoma, većoj dobrobiti i funkcioniranju te manjim razinama stresa i sagorijevanja. Sve promjene održale su se i u naknadnom praćenju.