Odgovornost za štetu nastalu u obavljanju vatrogasne djelatnosti - Kundić, Marin (Array, 2021)
Obavljanje vatrogasne djelatnosti podrazumijeva zakonitu primjenu javnih ovlasti u izvršavanju vatrogasnih intervencija. Prekoračenje javnih ovlasti ili druga nezakonita postupanja u sklopu obavljanja vatrogasne djelatnosti mogu uzrokovati nastanak štete trećim osobama. Odgovornost vatrogasnih postrojbi i organizacija obilježava odnos odgovornosti za štetu koju počine zaposlenici, odnosno njihovi članovi. Iz perspektive vatrogasaca s druge strane, odgovornost za nadoknadu štete nastale u obavljanju vatrogasne djelatnosti može se razmatrati na dvije razine. Jedna razina obuhvaća odgovornost za štetu koju vatrogasac trećim osobama počini u obavljanju ili prilikom obavljanja vatrogasne službe te druga razina koja obuhvaća odgovornost vatrogasca za štetu koju namjerno ili krajnjom nepažnjom nanese Republici Hrvatskoj ili jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno vatrogasnoj postrojbi u kojoj radi ili djeluje u vezi s obavljanjem vatrogasne djelatnosti. Novim Zakonom o vatrogastvu koji je na snagu stupio 1. siječnja 2020. godine detaljnije je regulirano pitanje odgovornosti za štetu nastalu u obavljanju vatrogasne djelatnosti. U radu se razmatra zakonska osnova odgovornosti za štetu nastalu u sklopu obavljanja vatrogasne djelatnosti te pregled izmjena na temelju novog Zakona o vatrogastvu.