Važnost i uloga stručnjaka zaštite na radu u ustanovama visokog obrazovanja - Kostadin, Tihana (Array, 2021)
Stručnjak zaštite na radu je onaj radnik kojeg je poslodavac odredio za obavljanje poslova zaštite na radu i koji za to ispunjava propisane uvjete. Na temelju Zakona o zaštiti na radu, stručnjak zaštite na radu je stručna pomoć poslodavcu i njegovim ovlaštenicima, radnicima te povjerenicima radnika za zaštitu na radu u provedbi i unapređivanju zaštite na radu. Osim ove temeljne zadaće, još je puno toga povjereno stručnjaku zaštite na radu. Važnost zaštite na radu i uloga stručnjaka zaštite na radu u ustanovama visokog obrazovanja ima svoje specifičnosti i do sada je premalo valorizirana, pa se ovaj rad bavi upravo poslovima i zaduženjima stručnjaka zaštite na radu u visokom školstvu. Osposobljavanje radnika za rad na siguran način, poslovi s posebnim uvjetima rada i ostali poslovi zaštite na radu imaju svoje specifičnosti s obzirom na djelatnost poduzeća, pa je tako i u ustanovama visokog školstva. Zaključno se može reći da ako se skrbi o zaštiti na radu zaposlenika, vodi se računa o njihovom zdravlju i životu, što je temeljno pravo svakog čovjeka. U tome je vrlo značajna uloga stručnjaka zaštite na radu.