Okvirni model mjerenja kvalitete programske potpore vođenju evidencija zaštite na radu - Jajetić, Tomislav (Array, 2021)
Računalna podrška vođenju evidencija zaštite na radu postala je danas nužnost i preduvjet kvalitetnog upravljanja ovim važnim i vrlo složenim područjem. U skladu s time, na hrvatskom tržištu se javlja sve veći broj programskih rješenja za potporu vođenju evidencija zaštite na radu. Funkcionalnost ovih programa i formati zapisa u Republici Hrvatskoj nisu u potpunosti propisani niti postoji službeni postupak certifikacije. U cilju utvrđivanja kvalitete ovih programskih rješenja na osnovi iskustva i zadovoljstva korisnika autori su oblikovali okvirni mjerni model organiziran u pet mjernih kategorija koje obuhvaćaju procjenu sadržaja, funkcionalne kakvoće, utilizaciju po mogućnostima, sigurnost i aktualnost podataka te ergonomiju same programske potpore. Istraživanje je provedeno online putem elektroničkog upitnika. Provedena je analiza podataka te pouzdanosti i valjanosti upitnika. Za dva programska rješenja prikupljen je relevantan broj ispitanika. U oba slučaja ukupne ocjene kvalitete ne razlikuju se značajno, ali upućuju na vrlo veliki prostor za daljnji napredak funkcionalne kvalitete.