Obilježja radnog mjesta u tehnološkom procesu šivanja odjeće - Rogina-Car, Beti (2021)
U tehnološkom procesu šivanja odjeće u odjevnoj industriji radnik pretežiti dio radnog vremena provodi u dugotrajnom sjedenju. Prisutan je nepovoljnji odnos čovjek-stroj-okolina. Kod ovakvog radnog mjesta zabilježen je visok stupanj opterećenja kralježnice. To je posljedica dugotrajnog prisilnog sjedećeg položaja u kojem se nalazi tijelo radnika tijekom radnog vremena. Radnici izvode kratke repetirajuće tehnološke operacije šivanja koje dovode vrlo brzo do zamora. Primjenom ergonomskih načela u poboljšanju radnog mjesta mogu se izbjeći ili barem umanjiti zdravstveni poblemi dugotrajnog sjedećeg radnog mjesta.
In the garment sewing industry the workers spend most of the working hours sitting. There is an evident unfavourable relationship between man, machine and the environment. Workplaces such as these show a high degree of strain on the spine. It is a natural consequence of the long hours of forced sitting. Workers perform short, repetitive operations that quickly result in fatigue. Introduction of ergonomic principles to improve the setup of the workplace can help to avoid or at least reduce the health problems ensuing from prolonged sitting.
Bibliografija: str. 187-188.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Tekstilna industrija -- Radno mjesto -- Šivanje -- Dugotrajno sjedenje -- Zamor