Kritične točke rizika od ozljeda na radu medicinskih sestara - Jezl, Valentina (Array, 2021)
Sektor zdravstva prošao je kroz brojne promjene posljednjih desetljeća koje su dovele do niza novih opasnosti za zdravlje medicinskih sestara, ali i novih izazova koje područje sigurnosti i zdravlja na radu treba savladati. Medicinske sestre čine najbrojniju skupinu zdravstvenih djelatnika, a zbog prirode svojeg posla izložene su velikom broju potencijalno opasnih situacija i tvari. Profesija medicinskih sestara karakterizirana je visokim osjećajem osobnog zadovoljstva i postignuća. No, dinamična radna okolina u kojoj sudjeluju različiti profili djelatnika te visoko specijalizirana tehnologija mogu predstavljati značajan rizik za njihovo zdravlje, a zdrave medicinske sestre neophodne su za pružanje kvalitetne skrbi bolesnicima.Cilj ovoga rada je prikazati najvažnije kritične točke rizika od ozljeda na radu medicinskih sestara što uključuje različite stresore povezane s izravnom skrbi za bolesnika kao što su ergonomski, biološki, kemijski, fizički i psihosocijalni rizici u radu medicinskih sestara. Podaci za analizu dobiveni su pregledom dostupne literature u Hrvatskoj, Europi i svijetu pretraživanjem baza podataka PubMed, Google Scholar, Elseviar, UpToDate te drugih izvora na temelju ključnih riječi u razdoblju od 2000. do 2019. godine.Iz pregleda literature vidljivo je kako je područje sigurnosti i zdravlja medicinskih sestara na radu vrlo složeno te zahtijeva dubinsku analizu i identifikaciju rizika i osoba pod rizikom, evaluaciju rizika i određivanje prioriteta, planiranje preventivnih akcija, provođenje akcija te dokumentiranje, praćenje i provjeru rezultata.