Uloga medicinske sestre u procjeni rizika od pada u kardiološkog bolesnika - Grgurević, Danijela (Array, 2021)
Pad bolesnika klasificira se u neželjene događaje te je jedan od pokazatelja sigurnosti bolesnika i indikator kvalitete zdravstvene njege, ali i najčešće prijavljivan neželjeni događaj u zdravstvenim ustanovama. U prevenciji pada uz adekvatnu procjenu rizika ukazala se potreba istraživanja i potencijalnih pretkazatelja pada. Hiponatrijemija zadnje desetljeće postaje i predmet istraživanja u prevenciji pada. Cilj rada je identificirati kritične čimbenike rizika za pad i utvrditi može li hiponatrijemija u serumu poslužiti kao pretkazatelj pada u kategoriji neočekivanog fiziološkog pada, kojeg prati sestra u okviru sklopu kompetencija.Provedeno istraživanje bilo je retrospektivno, a uzorak je sačinjavalo 77 padova bolesnika na Zavodu za intenzivno kardiološko liječenje, aritmije i transplantacijsku kardiologiju, Kliničkog bolničkog centra Zagreb u razdoblju od 1.1.2010. do 31.12.2018. godine. Ispitivali su se vrijeme, mjesto, uzroci i posljedice padova, određivao se rizik za pad i kategoriju pada po sustavu kategorizacije pada Janice Morse te koncentracija natrija u serumu.Podaci obrađeni hi-kvadrat testom nezavisnosti nije pokazao statistički značajnu vezu (2 = 1,033, P = 0,597) između hiponatrijemije i neočekivanog fiziološkog pada, međutim Phi je 0,112 te se po Koenovom kriteriju smatra da postoji mali utjecaj razine natrija na kategoriju pada u ovom istraživanju.Dobivene rezultate treba promatrati u svjetlu malog broja ispitanih padova i unatoč nepostojanju statistički značajne veze, ovi podaci ukazuju na potrebu daljnjeg istraživanja utjecaja hiponatrijemije kao pretkazatelja pada kardiološkog bolesnika, pri čemu je uloga medicinske sestre iznimno istaknuta.