Uplata novčanog uloga za preuzete poslovne udjele i pravne posljedice neuplate u društvu s neograničenom odgovornošću - Jurić, Dionis (Array, 2021)
Izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima iz 2019. godine olakšana je uplata novčanih uloga za preuzete poslovne udjele u društvima s ograničenom odgovornošću. Prije upisa osnivanja društva u sudski registar svaki član društva mora uplatiti najmanje četvrtinu novčanog uloga za preuzeti poslovni udio, a ukupni iznos svih novčanih uplata ne može biti manji od jedne četvrtine temeljnog kapitala društva. Istodobno je određen i krajnji rok za uplatu ostatka novčanih uloga te je uvedena osobna i solidarna odgovornost članova koji nisu u cijelosti uplatili uloge za obveze društva do visine iznosa neuplaćenih uloga za sve poslovne udjele u društvu. Time se ograničava sloboda članova odrediti dospijeće obveze uplate novčanih uloga te se potire načelo neodgovornosti članova za obveze društva. Interesi se vjerovnika primjereno štite odredbama o unosu i očuvanju temeljnog kapitala društva, a posebno se štite ako bi smanjenjem imovine društva bilo ugroženo namirenje njihovih tražbina. U radu se obrađuju pravne posljedice nepravodobne uplate uloga i mjere koje društvo može poduzeti prema članu. Tim se mjerama osigurava uplata novčanih uloga za preuzete poslovne udjele. Vjerovnici mogu izravno namiriti svoje tražbine prema članovima društva samo u slučaju proboja pravne osobnosti, a posebice ako postoji materijalna potkapitalizacija društva.