Građansko-pravni aspekti opće Uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) u provođenju ljekarničke prakse - Pichler, Davorin (Array, 2021)
Od samog stupanja na snagu, mogao se steći dojam da adresati dočekuju primjenu GDPR-a nepripremljeni. U radu će se istaknuti određeni problemi koji su se pojavili u usklađivanju ljekarničke prakse sa zahtjevima iz GDPR-a. Odredbe GDPR-a koje se odnose na pretpostavke valjanosti privole za obradu osobnih podataka korespondiraju sa zahtjevima za valjanost obaviještenog pristanka u suvremenim pravnim porecima. Ako se privola za upis osobnih podataka u bazu podataka vrši elektroničkim putem, treba istaknuti da istu vrijednost kao vlastoručan potpis ima samo kvalificirani elektronički potpis. Odredbe u GDPR-u koje se odnose na odgovornost za štetu, ukazuju da se odgovornost osoba uključenih u obradu osobnih podataka (voditelj i izvršitelj obrade) procjenjuje temeljem pravila o subjektivnoj odgovornosti. Postavlja se i pitanje je li podnošenje pritužbe nadzornom tijelu, odnosno nerješavanje nadležnog tijela po pritužbi, procesna pretpostavka za pokretanje postupka za naknadu štete pred nadležnim sudom.