Pravna priroda mjera usmjerenih na suzbijanje pandemije COVID-19 - Ofak, Lana (Array, 2021)
U ovom radu opisuju se mjere usmjerene na suzbijanje pandemije COVID-a 19 koje se odnose na pučanstvo. Mjere su prikazane s obzirom na njihove donositelje te je provedena analiza njihove pravne prirode. Prvo se analiziraju opće mjere koje donosi ministar nadležan za zdravstvo i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Posebna je pozornost posvećena uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Drugi dio rada odnosi se na pojedinačne mjere, pri čemu se osobito problematizira način izricanja mjera samoizolacije kada te mjere naređuju epidemiolozi ili liječnici opće prakse. Na odgovarajućim mjestima u radu poseban osvrt daje se i na Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske u predmetu br. U-I-1372/2020 i dr. od 14. rujna 2020. kojim Ustavni sud nije prihvatio prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom pojedinih odredaba Zakona o sustavu civilne zaštite te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Završno se zaključuje o potrebi izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.