Zastupanje u vezi s bitnim, osobnim pravima djeteta - Lucić, Nataša (Array, 2021)
Tema ovoga rada je zastupanje u vezi s bitnim osobnim pravima djeteta u koja se, prema našem obiteljskom zakonodavstvu, u bitnome ubrajaju zastupanja u vezi s promjenom djetetova osobnog imena, promjenom prebivališta odnosno boravišta djeteta i izborom ili promjenom djetetove vjerske pripadnosti. Zastupanje djeteta je primarno pravo i dužnost djetetovih roditelja, čini sadržaj roditeljske skrbi u ostvarivanju koje su roditelji potpuno ravnopravni. U tom smislu, izazov je u situacijama kada ne postoji sporazum roditelja oko bitnih osobnih prava djeteta iznjedriti rješenja kojima će se kod zastupanja u vezi s ovim pravima zaštiti najbolji interesi djeteta, te istovremeno neće ugroziti ravnopravan položaj roditelja kao njegovih zakonskih zastupnika, o čemu se detaljno raspravlja u ovome radu. U radu se isto tako raspravlja i o zastupanju u vezi s bitnim osobnim pravima djeteta kada dijete nema odgovarajuću roditeljsku skrb odnosno ulozi skrbnika u takvim okolnostima. Cilj rada je dati ocjenu postojećeg pravnog stanja u području zastupanja u vezi s bitnim osobnim pravima djeteta, temeljnoj na analizi relevantnih propisa na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini, te dati de lege ferenda prijedloge zakonskih promjena koje će pridonijeti većem stupnju ujednačenosti nacionalnog zakonodavstva u ovom području.