Elektronički monitoring u suvremenom kaznenom pravu i Hrvatskoj - alternativa kazni zatvora i panaceja za prenapučenost zatvora ili samo još jedan od načina nadzora izvršavanja sankcija i mjera - Dragičević Prtenjača, Marta (Array, 2021)
Rad se bavi elektroničkim monitoringom i njegovom primjenom u suvremenom kaznenom pravu s posebnim osvrtom na njegovu moguću primjenu u hrvatskom kaznenom pravu de lege ferenda. Začetke ima u Sjedinjenjem Američkim Državama (dalje: SAD) gdje se pojavio kao jedna od alternativa kazni zatvora odnosno kao specijalna vrsta sankcije, te ujedno i kao jedno od mogućih rješenja za ekonomsko i populacijsko rasterećenje zatvorskog sustava. U zemljama europskog kontinentalnog kruga najčešće je jedan od načina provođenja alternativa kazni zatvora (uvjetne osude, rada za opće dobro i dr.), načina izdržavanja kazne zatvora (uvjetnog otpusta) ili drugih sankcija (sigurnosnih mjera) ili mjera tijekom kaznenog postupka (jamstva, istražnog zatvora i sl.). Ovim radom nastoji se ukazati na možebitne prednosti kao i na eventualne prigovore istaknute u vezi s njegovom primjenom, te prikazati mogućnosti njegove primjene u kaznenom pravu u američkim i europskim pravnim sustavima. U Hrvatskoj je bio primijenjen eksperimentalno u okviru pilot-projekta 2017. god. i pokazao je dobre rezultate. Sukladno tome, autorice predlažu njegovu širu primjenu i u hrvatskom kaznenom pravu i to kao jedan od načina nadzora tijekom kaznenog postupka ili tijekom izvršavanja sankcija i mjera, ili čak i umjesto kazne zatvora tijekom izdržavanja kazne zatvora u domu, kao što je to već učinjeno u brojnim državama u svijetu (SAD-u, Velikoj Britaniji, Belgiji i dr.), sve u cilju osuvremenjivanja i poboljšanja učinkovitosti postojećeg hrvatskog kaznenopravnog sustava.