Izdvojeno mišljenje u praksi Ustavnog suda Crne Gore - Šarkinović, Hamdija (Array, 2021)
Predmet rada je pravni institut izdvojenog/odvojenog mišljenja sudije, odnosno sudija koji se ne slažu s odlukom za koju je glasala većina sudija ustavnog suda, bilo u njenoj izreci ili u dijelu izreke bilo u obrazloženju ili dijelu obrazloženja. Izdvojeno mišljenje obrađuje se s istorijskog, komparativnog i pravno-teorijskog aspekta. Ukazano je na razloge koji idu u prilog i protiv izdvojenog mišljenja, sudijsku nezavisnost i njihov uticaj na integritet suda, kao i prijedloge za poboljšavanje pravnog okvira izdvojenog mišljenja i njihov uticaj na kreiranje pravnog sistema. U praksi Ustavnog suda Crne Gore izdvojena mišljenja su dozvoljena, ali ne i njihovo objavljivanje, jer je na odluci Ustavnog suda da li će se ono objaviti u "Službenom listu Crne Gore" ili ne. Praksa Ustavnog suda pokazuje uzdržanost sudija Ustavnog suda u korišćenju mogućnosti da izdvoje mišljenje a i nedefinisanosti ovog instituta na pravi način.