Građansko pravno uređenje dodataka prehrani za sportaše - Proso, Maja (Array, 2021)
Odgovarajuća prehrana, primjerena određenom sportašu, pridonosi unapređenju treninga i sportskih performansi, a ujedno sportašu omogućuje da tijekom karijere bude i ostane zdrav. Dodaci prehrani predstavljaju hranu čija je svrha dopuniti uobičajenu prehranu, a koja predstavlja koncentrirane izvore hranjivih tvari ili druge tvari prehrambenog ili fiziološkog učinka, pojedinačne ili u kombinaciji, na tržištu u doziranom obliku. Neke vrste dodataka prehrani koji se mogu naći u slobodnoj prodaji sadrže anaboličke steroide, stimulanse i druge sastojke s karakteristikama dopinga. U radu autorica analizira vezu sporta i prehrane, posebice pravno uređenje dodataka prehrani za sportaše, njihovu vezu s nedozvoljenim doping sredstvima. Centralni dio rada posvećen je građanskopravnoj odgovornosti za stavljanje dodatka prehrani za sportaše na tržište.