Ograničenje višestrukog i većinskog sudjelovanja u profesionalnom nogometu - Ivkošić, Marko (Array, 2021)
Za razliku od drugih gospodarskih djelatnosti gdje postoji sloboda ulaganja i stjecanja udjela u drugim društvima na tržištu, u profesionalnom nogometu ona je ograničena. U svim se europskim zemljama bilo zakonski ili na autonomnoj razini zabranjuje horizontalno povezivanje klubova tako da jedan ima utjecaja u drugome i ograničava vertikalni utjecaj jednog ulagača na više klubova. Institut ograničenja višestrukih udjela stožerni je instrument zaštite integriteta i vjerodostojnosti nogometne igre. On odlučujuće utječe na vrsnoću „nogometnog proizvoda“, jer ukoliko postoji mogućnost nečijeg utjecaja na ishod bilo koje utakmice, potkopava se privrženost navijača, zainteresiranost sponzora i medija, a to u konačnici odvraća ulagače od klubova. Nakon raščlambe toga instituta u hrvatskom, njemačkom i autonomnom pravu UEFA-e razmatra se način njegove ispravne primjene u hrvatskom pravu i de lege ferenda daju prijedlozi za njegovu dopunu. Predlaže se i proširiti ustrojbenu mogućnost sportskih klubova na društvo s ograničenom odgovornošću i komanditna društva. To bi, uz ispravnu primjenu instituta ograničenja višestrukih odnosno isprepletenih udjela i podizanja ulagačkog praga na 50 % sudjelovanja u temeljnom kapitalu sportskog dioničkog društva prijelazom kojeg se mora zatražiti dopuštenje za stjecanje dionica, doprinijelo privlačnosti nogometnih klubova kao investicijskih ciljeva.