Učinak COVID-a 19 na prekogranične ugovore vezane uz organizaciju sportskih natjecanja - Medić Musa, Ines (Array, 2021)
U okolnostima u kojima se prekogranična mobilnost stvari i osoba uzimala zdravo za gotovo, pandemijski razmjeri epidemije virusa SARS-CoV-2 (kolokvijalno zvan koronavirus, dok je nova bolest dobila naziv COVID-19) rezultirali su dramatičnim i do jučer nezamislivim posljedicama. Naime, u redovnom tijeku stvari uglavnom smo se fokusirali na njezine pozitivne efekte, no aktualna epidemija do kraja je razotkrila i njezino „drugo lice“. COVID-19 pokazao se najboljim „stres testom“ prekogranične mobilnosti osoba i prekograničnih gospodarskih odnosa i ukazao na sve slabosti pretjeranog oslanjanja na globalizaciju per se. Učinak COVID-a 19 na svaki aspekt života i na čovječanstvo u cjelini može se nazvati kolosalnim. Pod naletom epidemije „stradali“ su brojni sektori, uključujući i sportski. Većina je sportskih natjecanja, osobito regionalnih i globalnih, otkazana ili odgođena na (ne)određeno vrijeme. Federacije i organizatori sportskih natjecanja našli su se u velikim problemima uslijed nemogućnosti ispunjenja svojih ugovornih obveza u odnosu na sponzore, medije i druge ugovorne stranke. Namjera je autorice ovog rada pokušati odgovoriti na pitanje koje ovih dana muči mnoge, a to je mogućnost isključenja ili ograničenja ugovorne odgovornosti pozivanjem na višu silu.