Dva volana - mentalno zdravlje djelatnika i upravljanje u knjižnicama pogođenim pandemijom i potresom : studija slučaja jedne visokoškolske knjižnice = Two steering wheels - the mental health of employees and the management of libraries affected by pandemics and earthquaces : an academic library case study - Mučnjak, Dorja (Array, 2021)
Cilj. Cilj ovog istraživanja bio je da se na uzorku knjižničara u Knjižnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istraži kakav su utjecaj imali potres i pandemija bolesti COVID-19 na povratak na posao u svibnju 2020. godine nakon lockdowna. Metodologija. U ovome istraživanju korištena je kvalitativna metodologija po- lustrukturiranih dubinskih intervjua provedenih sa 6 zaposlenika Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je osjećaj sigurnosti na radnom mjestu jako važan za svakog zaposlenika. Nije jasno deﬁnirano osjećaju li se zaposlenici više ili manje sigurno na radnom mjestu zbog potresa ili pandemije. No odgovornost za osjećaj sigurnosti podijeljen je na osobnu odgovornost zaposlenika i na odgovornost ustanove. Zaključuje se da je zaposlenicima vrlo važan odnos ustanove prema njima u kojem bi ustanova trebala pokazati brigu za njih kroz jasnu komunikaciju i jače mjere sigurnosti. Ograničenja. Zbog tematike istraživanja koju su neki zaposlenici smatrali preo- sobnom, izabrane su ispitanice koje su bile spremne razgovarati o emocionalnom vidu. Zbog toga se preporučuje provjera mogućnosti generalizacije istraživanja kvantitativ- nim tehnikama. Praktična primjena. Ovi rezultati mogu služiti kao uputa i smjerokaz upravi usta- nove kako se odnositi prema zaposlenicima u budućim vrlo stresnim situacijama, što će pridonijeti boljoj produktivnosti zaposlenika. Originalnost. Ovo je istraživanje prvo istraživanje u Hrvatskoj koje na ovaj način istražuje utjecaj potresa i pandemije na osjećaj sigurnosti na radnom mjestu u hrvatskim knjižnicama.