Planiranje poslovanja kao funkcija rukovođenja knjižnicom s osvrtom na planiranje upravljanja krizom : Business planning as a function of library management with reference to crisis management planning - Balog, Antal (Array, 2021)
Cilj ovog rada jest objasniti osnovne pojmove planiranja poslovanja kao funkcije rukovođenja, zatim planiranja operativnih i regulacijskih funkcija u knjižnici te pove- zanost misije i vizije s organizacijskim ciljevima i strategijama rada. Nadalje, cilj mu je pridonijeti boljem razumijevanju strateškog plana razvoja knjižnice, njegove uobičajene strukture, potom razradi strateških ciljeva na posebne (ili speciﬁčne) ciljeve i operativne zadaće te ključnih pokazatelja uspješnosti njegove provedbe. Završni dio teksta govo- ri o operativnom ili godišnjem planiranju rada knjižnice uz kratki osvrt o planiranju upravljanja krizom, imajući u vidu aktualne krizne okolnosti, primjerice pandemiju, zemljotrese, poplave i tome slično. Pristup/metodologija/oblikovanje. Rasprava započinje teorijskim uvodom u temu planiranja s daljnjom razradom općih pojmova i sadržaja strateškog i operativnog pla- niranja. U nastavku rada koristi se desk research metoda te metoda analize postoje- ćih postupaka strateškog planiranja u knjižnicama te njihovih strateških i operativnih (godišnjih) planova. Autor predlaže primjer strukture sadržaja strateškog plana razvoja knjižnice koji povezuje dobre prakse domaćih knjižnica s teorijom suvremenog me- nadžmenta. Rezultati ovog rada pridonose boljem razumijevanju i učinkovitijem procesu obli- kovanja i donošenja strateških i operativnih planova knjižnice te njihova praćenja kori- štenjem ključnih pokazatelja uspješnosti provedbe. Ograničenja. Istraživanje je ograničeno na knjižnice u Republici Hrvatskoj. Praktična primjena. Sadržaj ovoga članka može pomoći knjižničarima i srodnim profesijama u razumijevanju planiranja kao funkcije rukovođenja u pripremi i provođe- nju strateških i operativnih planova knjižnice.