Bealova jednadžba i veliki brojevi-potraga u programskom jeziku C++ - Ćatić, Josip (Array, 2021)
Postoje li prirodni brojevi A, B i C, x, y i z za koje je A**x + B**y = C**z, a za koje vrijedi da su A, B i C relativno prosti, a x, y i z su veći ili jednaki 3 (Bealova pretpostavka) jedno je od najpopularnijih pitanja današnje matematike. U ovom članku doprinijet ćemo tvrdnji da takvih brojeva nema tako što ćemo pokazati da jednadžba A**x + B**y = C**z + p već u prvih milijun brojeva ima rješenja za sve cijele brojeve p iz intervala [-10, 10], osim za p = 0. Slične su ovoj jednadžbi Pitagorina i Fermatova jednadžba, pa ćemo originalnim paralelnim programom u programskom jeziku C++ istražiti koliki je odmak slučajno izabrane trojke prirodnih brojeva od uvjeta Bealove, Fermatove i Pitagorine jednadžbe u prvih milijun, milijardu ili bilijun prirodnih brojeva. U točki 1. i 2. dajemo matematičke osnove područja, u sljedeće tri točke računalnim programom analiziramo rješenja triju navedenih jednadžbi, dok je zadnja točka zaključak.