Botaničar Ivo Horvat (1897. - 1963.), rad na Botaničkom zavodu Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivo Horvat, botanist (1897 - 1963), work at the Department of Botany of the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Zagreb - Vlahović, Ksenija; Popović, Maja; Špoljarić, Daniel (2021)
Prof. dr. sc. Ivo Horvat poznati hrvatski znanstvenik i botaničar međunarodnog ugleda rođen je u Čazmi 7. listopada 1897. Iz njegove neprocjenjive znanstvene i nastavne baštine za ovu je prigodu izdvojen tek malen dio posvećen razdoblju od 11. lipnja 1947. do 23. travnja 1963. u kojem je prof. Horvat radio i boravio na Zavodu za botaniku Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Djelovao je u širokom području prirodnih i biomedicinskih veterinarskih znanosti: od sistematske botanike, ekologije i očuvanja okoliša do proučavanja filogenije, florističkih i vegetacijskih istraživanja, uključujući vegetacijsko kartiranje te znanstveno-organizacijski rad. Slijedom bibliografskih i arhivskih izvora originalnih dokumenata, dani podaci kratki su prikaz doprinosa prof. Horvata fitocenološkom radu te pregled znanstvene i obrazovne baštine s naglaskom na godine provedene na Veterinarskom fakultetu.
Professor Ivo Horvat, a world-renowned Croatian scientist, botanist, and university teacher, was born in Čazma on October 7, 1897. After finishing the Classical Gymnasium in Zagreb in 1916, he graduated from the University of Zagreb, Faculty of Philosophy in 1920 and obtained his Ph.D. in botany on July 31, 1920. From his invaluable scientific and educational heritage, we have selected out for this occasion only a small part dedicated to the period from June 11, 1947 to April 23, 1963, in which Prof. Horvat worked at the Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb. He worked in a wide range of both natural and biomedical veterinary sciences: from systematic botany, ecology, and environmental protection to the study of phylogeny, floristic, and vegetation research, including vegetation mapping and scientific organizational work. Following the bibliographic and archival sources of the original documents, the given data represent a brief overview of Prof. Horvat"s contribution to phytocoenological work and an overview of scientific and educational heritage with an emphasis on the years spent at the Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 19 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Botaničari; Horvat, Ivo; Veterinarski fakultet u Zagrebu