Socijalni pastoral s mladima : primjer udruge Prijatelji sv. Martina - Jakobfi, Igor (Array, 2021)
Đakovačko-osječka nadbiskupija izradila je u okviru Druge biskupijske sinode novi vlastiti put evangelizacijskoga procesa. U odnosu na laike u tom procesu bitnu ulogu imaju privatna vjernička društava, od kojih se očekuje da po novim pastoralnim modelima doprinesu sintezi vjerskoga i svjetovnoga života. Danas ostaje otvoreno pitanje koliko su ta društva odgovorila na sinodske zahtjeve. Radi doprinosa traganju za odgovorom te radi traganja za primjerima dobre prakse istražena je udruga Prijatelji sv. Martina. U prvom dijelu rada predstavljena su obilježja i načela socijalnoga pastorala s mladima kao skup kriterija prosudbe ostvarenosti sinodskih zahtjeva na području rada s mladima. U drugom dijelu rada prosuđeni su projekti namijenjeni mladima koje je Udruga provela, a u trećem i zaključnom dijelu izrađene su praktične smjernice za buduću pastoralnu praksu Udruge i društava s područja Nadbiskupije.