Ogled i odjek zaštite i sigurnije budućnosti djeteta u svjetlu Panamske i Rimske deklaracije - Bošnjaković, Josip, svećenik; Osmančević, Leali (2021)
Djeca i dječja prava iznimno su važna tema u znanstveno-istraživačkom te praktičnom području komunikologije, psihologije i teoloških razmatranja. Ta tema u središtu je sveopće službe vjerskih i međunarodnih institucija te udruga dok se zakonodavno-pravni okviri kreiraju svake godine štiteći djecu i općeniti bitak u svijetu zagovarajući jednakost. Tako su 2017. godine prihvaćene dvije vrlo važne deklaracije: Panamska i Rimska. U radu će se tema djeteta i dječjih prava obraditi u svjetlu komunikologije, teologije i psihologije, kao i relevantnih doku-menata te će se analizirati i različiti pristupi navedenih deklaracija. Doprinos ovoga rada jest sveobuhvatni prikaz teme dječjih prava kroz prizmu navedenih deklaracija, što je ujedno i prva analiza tih dviju deklaracija koje štite dječja prava i dostojanstvo, kao i sigurniju budućnost na međunarodnoj razini.
Children and children"s rights are an extremely important topic in the scientific research and practical field of communication sciences, psychology, and theological considerations. This topic is the main focus of the universal service of religious and international institutions and associations, while legislative and legal frameworks are created every year, protecting children and their general existence in the world, advocating equality. Thus, in 2017, two very important declarations were accepted: the Panama Declaration and the Rome Declaration. This paper will address the topic of children and children"s rights in the light of com-munication sciences, theology, and psychology, together with relevant documents, and will analyze different approaches to these declarations. The contribution of this paper is a comprehensive presentation of the topic of children"s rights through the prism of these declarations, which is also the first analysis of these two declarations that protect children"s rights and dignity, and a safer future at an international level.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Panamska deklaracija -- Rimska deklaracija; Djeca -- Dostojanstvo -- Zaštita djece -- Dječja prava