Neke smjernice za pastoral braka i obitelji prema aspostolskoj pobudnici Amoris Laetitia : (I.) - Šarčević, Ivan (Array, 2021)
Prvi dio članka "Neke smjernice za pastoral braka i obitelji prema apostolskoj pobudnici Amoris laetitia" želi istaknuti kako je po-sinodalna pobudnica o ljubavi u obitelji Amoris laetitia (2016.) opečaćena pastoralnom teologijom pape Franje koju nastavlja na svoju programsku pobudnicu Evangelii gaudium (2013.). Oznake te teologije jesu svetopisamsko utemeljenje i jezična aktualizacija, argentinska teologija naroda, isusovačka duhovnost s naglaskom na samoodgoj kroz oblikovanje savjesti i razlučivanje duhova; ekleziologija Drugoga vatikanskoga koncila s naglaskom na Crkvu otvorenih vrata i izlaska na periferije. Riječ je o pastoralno orijentiranom govoru o Bogu postupnoga odgoja i bezuvjetnoga milosrđa. Riječ je o čovjeku, ljubljenom Božjem stvorenju koje nije savršeno, ali je pozvano da se odgaja, da ljubi i tako se postupno, malim koracima, u braku i obitelji, u kršćanskoj zajednici i svijetu suobličuje Isusu Kristu. U ovome se dijelu članka progovara o posebnim pastoralnim smjernicama koje proizlaze iz pobudnice Amoris laetitia, a koje se odnose na pripremu za brak i na pastoralno praćenje bračnih drugova i obitelji.