Osvrt na emocionalni aspekt slušanja glazbe - Škojo, Tihana (Array, 2021)
Unatoč iznimnom zanimanju za istraživanja emocija u glazbi, tek rijetki glazbeni pedagozi upozoravaju na važnost toga fenomena u nastavi glazbe. U predstavljenom se radu analiziraju rezultati empirijskoga istraživanja radi utvrđivanja doživljenih emocija na slušanje sljedećih glazbenih primjera: C. Saint-Saëns: Karneval životinja, Finale; I. Stravinski: Posvećenje proljeća, Uvod; J. Williams: Schindlerova lista; F. Livadić: Nokturno u fis molu; I. Malec: Lumina te I. Krajač, K. Metikoš i M. Prohaska: Gubec-Beg, Janino ludilo. Rezultati istraživanja aktualiziraju važnost emocionalnoga odgovora učenika na glazbeno djelo te doprinose nastojanjima po-jedinih glazbenih pedagoga da naglase potrebu za cjelovitim primanjem glazbenoga djela koje će uz znanje i razumijevanje uključivati i emocionalnu dimenziju.