Optimalni porez za jedno homogeno dobro na dva tržišta uz troškove izvoza kao problem dvorazinskog programiranja - Lukač, Zrinka (Array, 2021)
Oporezivanje je jedan od najmoćnijih instrumenata fiskalne politike koji ima značajne posljedice na ponudu i potražnju, utječe na ekonomski rast i investicije kao i na konkurentnost poduzeća. Također, utječe na poticaj poduzećima da ostanu u nekoj zemlji ili premjeste svoje poslovanje drugdje. Stoga je osmišljavanje optimalne porezne politike od presudnog značaja za svaku vladu. U ovom radu razmatra se problem određivanja optimalne porezne politike za jedno homogeno dobro koje proizvode dva konkurentska poduzeća smještena u dvije različite zemlje. Svako poduzeće ima jedan proizvodni pogon koji je smješten u zemlji iz koje poduzeće dolazi, dok se proizvod prodaje u obje zemlje. Države imaju različite porezne sustave. Ako poduzeće prodaje proizvod na stranom tržištu, uz trošak proizvodnje ima i trošak izvoza koji se sastoji od troškova prijevoza i troškova carine. Problem se modelira kao problem programiranja s dva sljedbenika, pri čemu vođa (vlada) maksimizira porezni prihod dok sljedbenici (poduzeća) maksimiziraju svoje funkcije dobiti. Uz to što se formulira novi model koji do sada nije poznat u postojećoj literaturi, u radu se izvodi optimalna razina poreza i pripadni iznos poreznog prihoda, izvode se optimalne razine proizvodnje i izvoza poduzeća, razmatraju se svojstva funkcije dobiti i utjecaj povećanja poreza na optimalne količine i funkcije prihoda i dobiti poduzeća te se pokazuje kako se teret poreza raspodjeljuje između proizvođača i potrošača. Model se ilustrira numeričkim primjerom.