Fizikalno-kemijska analiza vina sorte Rajnski rizling proizvedenog u vinogorju Plešivica-Okić - Petravić, Vlatka; Šolčić, Ivana; Oros, Damir; Zechner-Krpan, Vesna; Banović, Mara, inženjerka prehrambene tehnologije (2021)
Analizirani uzorci vina sorte Rajnski rizling iz vinogorja Plešivica-Okić proizvedeni su tijekom tri uzastopne godine (2009., 2010. i 2011.) na jednom obiteljskom gospodarstvu. Koncentracije alkohola, ukupnih i hlapljivih kiselina, ukupnog SO2 , glicerola i reducirajučih šećera u analiziranim vinima u skladu su sa zakonskim propisima. Uočen je izražen utjecaj klimatskih uvjeta na kemijski sastav analiziranih vina.
The analyzed samples of Rhine Riesling wine from the Plešivica-Okić wine region were produced during three consecutive years (2009, 2010 and 2011) in one family winery. Concentrations of alcohol, total and volatile acidity, total SO2 , glycerol and residual sugar in the analyzed wines were in accordance with legal requirements. A pronounced influence of climatic conditions on the chemical composition of the analyzed wines was observed.
Bibliografija: str. 121-123.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Rajnski rizling; Vino -- Kemijski sastav -- Klimatski uvjeti -- Vinogorje; Plešivica (gorje) -- Okić