Koliko znamo o američkom cvrčku : (Scaphoideus titanus Ball, 1932)? - Sarajlić, Ankica (Array, 2021)
Američki cvrčak (Scaphoideus titanus Ball, 1932) jedan je od najznačajnijih vektora zlatne žutice vinove loze. Zakonskim regulativama pokušava se vektora staviti pod nadzor, a poljoprivredni proizvođači dužni su provoditi mjere kako bi spriječili epidemijsko širenje bolesti. Prvi stadiji ličinke jako su sitni što proizvođačima otežava njihovo rano otkrivanje i određivanje roka za zaštitu od ovog štetnika. Kako bi pravovremeno primijenili zaštitu potrebno je pratiti pojavu štetnika jer njegov razvoj najviše ovisi o vremenskim uvjetima. Za suzbijanje američkog cvrčka uglavnom se primjenjuje kemijska zaštita. Jako je bitno paziti i na ostali biljni sastav u vinogradu te izbjeći druge biljke domaćine koje mogu poslužiti štetniku za održavanje. Preporuka je i provođenje edukacija u polju za vinogradare o biologiji ovog štetnika.