Maslinarstvo na području općine Neum - Rotim, Nino (Array, 2021)
Općina Neum predstavlja jednu od devet općina Hercegovačko-neretvanske županije. Jedina je općina u Bosni i Hercegovini koja ima izravan pristup Jadranskom moru. Tipična mediteranska klima omogućuje uzgoj brojnih poljoprivrednih kultura od kojih je najzastupljenija maslina. Na povoljne mikroklimatske prilike za uzgoj maslina na ovom području, osim blizine mora, značajan utjecaj imaju i reljefne karakteristike. Nasadi maslina nalaze se u neumskom zaleđu gdje se prostiru kraške udoline zaštićene od izravnog utjecaja hladnih sjevernih i slanih južnih vjetrova. Blizina i veliki turistički potencijal naselja uz obalu osigurava plasman većine poljoprivrednih proizvoda, a posebice maslinovog ulja. Zadnja dva desetljeća maslinarstvo na području općine Neum nalazi se u kontinuiranom progresu dok maslinovo ulje danas čini sastavni dio njegove turističke ponude.