Pjegavost lista šećerne repe - Ereš, Helena (Array, 2021)
Pjegavost lista, koju uzrokuje gljiva Cercospora beticola, najznačajnija je bolest koja se javlja na šećernoj repi u svim područjima uzgoja i uzrokuje značajne ekonomske štete. Pjege, kao tipični simptomi ove bolesti, najčešeće su veličine 2-5 mm, svjetlije sredine i tamnijeg ruba. Prvo se javljaju na starijim listovima, ali kako bolest napreduje pjege se šire i na mlađe listove. Najvažnije mjere zaštite podrazumijevaju uništavanje zaraženih biljnih ostataka, sjetvu otpornih sorata, plodored i primjenu fungicida tijekom vegetacije.