Oprema za hladno prešanje ulja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima - Poje, Tomaž (Array, 2021)
Iz uljarica hladnim prešanjem dobijemo uljanu pogaču i visoko kvalitetno ulje. Ulje se upotrebljava za ljudsku prehranu, ali i za kozmetiku te za ljekovite namjene. Uljna pogača najviše se upotrebljava za ishranu stoke, ali se konzumira i u ljudskoj ishrani. Za prešanje se najčešće upotrebljavaju vijčane preše s pogonom na elektromotor. Kod vijčanih preša može se podešavati broj okretaja vijaka, promjer mlaznice i udaljenost kompresijske glave od vijka. Kod prešanja zbog trenja nastaje i toplina. Ona mora biti što niža, da se održi kvaliteta ulja. Granična temperatura kod hladnog prešanja nije zakonski određena ni u Sloveniji, ni u Hrvatskoj. Potrebna električna snaga povećava se s povećanjem brzine vijka. Također je potrebna veća električna snaga za prešanje sjemena s mlaznicom manjeg promjera.