Arbuskularna mikoriza i maslina - Žgomba Maksimović, Ana; Bolarić, Snježana; Vokurka, Aleš; Batelja Lodeta, Kristina; Benčić, Đani (2021)
Arbuskularna mikoriza je simbiozni odnos pri kojem gljiva prodire u stanice korteksa korijena vaskularne biljke. Selekcija prikladnog soja gljiva, koja ovisi o uzgajanoj kulturi, jedan je od najvažnijih faktora za ostvarivanje uspješne arbuskularne mikorize. Jednom kada se ostvari uspješan simbiozni odnos, koji na određeni način predstavlja most između korijena biljke i tla, dolazi do pozitivnog utjecaja na prinos kao i na kvalitetu maslinova ulja. Dosadašnja istraživanja su potvrdila kako arbuskularna mikoriza može pozitivno utjecati na ishranjenost i poboljšano zdravstveno stanje masline, prinos plodova kao i na kemijski sastav maslinovog ulja. Ovakva saznanja omogućuju poboljšanje te moduliranje različitih parametara proizvodnje u maslinarstvu.
Arbuscular mycorrhiza - a symbiotic relationship in which the fungus invades the cortical cells of the root of the vascular plant. The selection of a suitable fungal strain, which depends on the crop grown, is one of the most important factors in achieving a successful arbuscular mycorrhiza. Once achieved, a successful symbiotic relationship acts as a bridge between the plant roots and the soil that has a positive impact on nutrient transport. Previous research has confirmed that arbuscular mycorrhiza can have a positive effect on olive nutrition, phytosanitary stability, as well as fruit yield and olive oil quantality, and chemical composition. Insight into relationship enables the improvement and modulation of various production parameters in olive growing.
Bibliografija: str. 30-32.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Maslina -- Arbuskularne mikorizne gljive -- Mikorizne gljive -- Maslinovo ulje