Fenotipska karakterizacija autohtonih sojeva rizobija koje noduliraju soju - Kajić, Sanja (Array, 2021)
Kvržične bakterije u simbioznim zajednicama s mahunarkama omogućuju značajan unos biološki vezanog dušika u tlo. Veliku važnost ima odabir sojeva koji su otporni na stresne uvjete u tlu. Danas se sve više susrećemo s ekstremnim vremenskim uvjetima te je od iznimne važnosti selekcija visoko učinkovitih sojeva kvržičnih bakterija (rizobija) kako bi predsjetvena bakterizacija sjemena mahunarki bila uspješna. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fenotipske karakteristike sojeva kvržičnih bakterija izoliranih iz kvržica soje u uvjetima koji su izvan optimalnih vrijednosti za njihov rast. Uzorci tla za izolaciju sojeva prikupljeni su s područja Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Vukovarsko- srijemske županije. Sposobnost rasta sojeva ispitivana je na različitim pH vrijednostima, temperaturama, koncentracijama soli, izvorima ugljikohidrata te je testirana osjetljivost na antibiotike. U svrhu utvrđivanja biokemijskog statusa svakog pojedinog izolata provedena su tri biokemijska testa (oksidaza, ureaza i katalaza) te su istražene morfološke karakteristike izolata. Utvrđeno je da je većina autohtonih sojeva rizobija iz ovog istraživanja u in vitro uvjetima pokazala značajnu otpornost na ispitivane uvjete, ali i da se međusobno značajno razlikuju po određenim svojstvima. Izolati K2 i K3 iz Koprivničko-križevačke županije pokazali su najveću tolerantnost na povišene koncentracije soli. Od ispitivanih antibiotika, ampicilin je imao najslabiji utjecaj na izolate, dok su na streptomicin izolati bili najosjetljiviji. Dobiveni rezultati ukazuju na značaj selekcije autohtonih sojeva rizobija.