Priziv savjesti u medicini : pravo liječnika ili uskrata skrbi? - Vargić, Hrvoje (Array, 2021)
Tema prava na priziv savjesti u medicini u posljednje vrijeme postaje sve aktualnija u javnoj raspravi. Kritičari tvrde da se tu radi o odbijanju vršenja legalne medicinske usluge ili zahvata, koje ne bi trebalo biti dopušteno, dok zagovornici inzistiraju da je priziv savjesti temeljno ljudsko pravo koje treba biti zaštićeno. Rasprave se često vode oko toga spada li izvršavanje pobačaja i sličnih zahvata (poput umjetne oplodnje i sl.) u nužni dio liječničke profesije, bez koje liječnik ne bi mogao biti liječnik. Ujedno, problematizira se spada li vršenje pobačaja u definiciju najvišeg standarda zdravstvenih usluga te koje su obveze države i liječnika po pitanju osiguravanja dostupnosti pobačaja. Članak analizira sva navedena pitanja te se izvode zaključci koji bi trebali informirati zakonodavno uređenje priziva savjesti.