Priziv savjesti u medicini pravo liječnika ili uskrata skrbi? - Vargić, Hrvoje (2021)
Tema prava na priziv savjesti u medicini u posljednje vrijeme postaje sve aktualnija u javnoj raspravi. Kritičari tvrde da se tu radi o odbijanju vršenja legalne medicinske usluge ili zahvata, koje ne bi trebalo biti dopušteno, dok zagovornici inzistiraju da je priziv savjesti temeljno ljudsko pravo koje treba biti zaštićeno. Rasprave se često vode oko toga spada li izvršavanje pobačaja i sličnih zahvata (poput umjetne oplodnje i sl.) u nužni dio liječničke profesije, bez koje liječnik ne bi mogao biti liječnik. Ujedno, problematizira se spada li vršenje pobačaja u definiciju najvišeg standarda zdravstvenih usluga te koje su obveze države i liječnika po pitanju osiguravanja dostupnosti pobačaja. Članak analizira sva navedena pitanja te se izvode zaključci koji bi trebali informirati zakonodavno uređenje priziva savjesti.
Conscientious objection in medicine has been increasingly problematized in the recent public and academic debates. Using the philosophical, medical, and legal analysis, the article addresses the issue of objection of conscience in medicine in relation to the due care that the doctor is obliged to provide to the patient. Due to the broad nature of the topic, the article focuses on the issue of the relationship between conscientious objection and access to legal abortion. It specifically examines whether performing abortions falls within the professional duties of a physician and whether objection of conscience is an obstacle to the highest standard of health care services. The article also analyses what are the obligations under international law for the States to ensure access to legal abortion. Finally, conclusions are drawn that should inform the regulation of conscientious objection.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 40-43.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Priziv savjesti -- Sloboda savjesti -- Liječnici -- Pobačaj -- Zdravstvene usluge