Prekogranično poslovanje društava za osiguranje na jedinstvenom tržištu Europske unije : pogled iz Hrvatske - Padovan, Adriana Vincenca (Array, 2021)
Autorice analiziraju pravni okvir za prekogranično poslovanje društava za osiguranje unutar EU-a s posebnim osvrtom na važeće pravno uređenje u Republici Hrvatskoj te obrađuju statističke podatke o poslovima osiguranja koje društva za osiguranje obavljaju na temelju prava slobode poslovnog nastana, odnosno slobode pružanja usluga osiguranja u Republici Hrvatskoj i iz Republike Hrvatske u drugim državama članicama EU-a. Time se nastoji prikazati stvaran učinak primjene propisa Europske unije o slobodi poslovnog nastana i slobodi pružanja usluga osiguranja na domaću industriju osiguranja te ukazati na izazove koji se takvom liberalizacijom u sektoru osiguranja postavljaju pred osiguratelje i druge pružatelje usluga osiguranja u Republici Hrvatskoj.