Poslovni udjel(i) i bračna stečevina kroz praksu trgovačkih sudova - Jakupak, Tina (Array, 2021)
Autorica se u svom svakodnevnom radu susreće s parničnim i izvanparničnim predmetima u kojima je predmet spora bračna stečevina na poslovnom udjelu društva s ograničenom odgovornošću. Stoga će se u radu obraditi u prvom dijelu pojmovi i instituti bračne stečevine i poslovnog udjela, u drugom pravna sredstva, tužbe i prijedlozi za određivanje privremene mjere radi utvrđivanja bračne stečevine na poslovnom udjelu te povezati sa sudskom praksom. Pokušat će se odgovoriti na pitanje učinaka prethodnoga jednostranog raspolaganja pravima čiji je upisani imatelj poslovnog udjela (samo) jedan bračni drug. Pritom će se analizirati sukob pravila obiteljskog i trgovačkog prava, a osobit je naglasak dan na sudskim odlukama trgovačkih sudova u Republici Hrvatskoj i Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Zaključno, autorica iznosi svoje stajalište o imovinskoj zajednici koju bračni drugovi uspostavljaju kao ovlaštenici na poslovnom udjelu trgovačkog društva.