Europski pravni okvir u području obrazovanja : treba li nam uopće Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru? - Sokol, Tomislav (Array, 2021)
Europska unija doprinosi razvoju kvalitetnog obrazovanja poticanjem suradnje između država članica Unije te, u slučaju potrebe, dopunjavanjem i podupiranjem njihovih aktivnosti. Navedene ovlasti EU je iskoristio, između ostalog, uspostavom Europskog kvalifikacijskog okvira koji je u Hrvatskoj implementiran donošenjem Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, čije su odredbe dva puta ukidane odlukama Ustavnog suda Republike Hrvatske zbog nesuglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske. Cilj je ovoga rada analizirati pravni okvir Europske unije u području obrazovanja te utvrditi postoji li uopće pravna obveza i potreba za zakonski uređenim nacionalnim kvalifikacijskim pravnim okvirom te pravne posljedice njegova mogućeg stavljanja izvan snage. Analiza pokazuje da bi se, stavljanjem Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru izvan snage, uklonio izvor stalnoga sukoba i pravnih nesuglasica te bi se smanjio utjecaj države na tržište rada u Republici Hrvatskoj i dala veća autonomija poslodavcima pri zapošljavanju. Navedeni prijedlog nije suprotan pravu Europske unije budući da je važeća Preporuka o Europskom kvalifikacijskom okviru neobvezujuća te nema svrhu da zamijeni postojeće nacionalno zakonodavstvo, niti stvara obvezu donošenja novoga nacionalnog zakonodavstva koje bi ujednačilo obrazovne sustave država članica, za što Europska unija uopće nema ovlasti.