Implementing a WebGIS solution in the City of Sinj in accordance with the needs of the city stakeholders Uspostava webGIS rješenja u gradu Sinju u skladu s potrebama gradskih dionika - Marasović, Slaven; Crompvoets, Joep; Poslončec-Petrić, Vesna (2022)
The paper describes the establishment of a webGIS pilot project in the city of Sinj, based on the research of the development of local spatial data infrastructure (LSDI) as described in the doctoral thesis (Marasović 2020). A set of LSDI development indicatorswere tested in the pilot project. The indicators to be tested were discovered in the mentioned doctoral thesis using statistical regression, statistical correlation and focus groups. The following key indicators have been identified: 1) funding from the local level, 2) awareness, 3) support for development from the decision makers, and 4) administration and citizens recognized as the main LSDI user groups. As an example of LSDI, most main stakeholders of the city of Sinj were interviewed and mapped according to their relevant capabilities, working processes and interaction between the main stakeholders. All the identified indicators were confirmed. The pilot project confirmed that the decision on investment in LSDI from the local level decision makers is essential for its implementation. For such a decision, raising the awareness of the decision makers and citizens about the benefits of LSDI is vital. Citizens and city administration were mapped as two stakeholders which interact most among the stakeholders. Delegating an employee responsible for the implementation and support from the decision makers during the implementation process are essential for success. Human Resources and Public Relationships management activities were recognized as very important in the process of raising awareness of LSDI. decision-makers.
U radu je opisana uspostava pilot projekta webGIS rješenja u gradu Sinju bazirana na istraživanju razvoja lokalne infrastrukture prostornih podataka (LIPP) u doktorskom radu (Marasović 2020). Na uspostavljenom je pilot projektu testiran skup indikatora razvoja za daljnji razvoj LIPP-a. Indikatori koje je trebalo testirati otkriveni su u navedenom doktorskom radu koristeći statističku regresiju, statističku korelaciju i fokus grupe. To su: 1) financiranje s lokalne razine, 2) svijest o LIPP-u, 3) podrška razvoju od donositelja odluka i 4) administracija i građani prepoznati kao glavne grupe korisnika LIPP-a. Većina glavnih dionika grada Sinja intervjuirana je i shematski prikazana prema mogućnostima, radnim procesima, vrsti i intenzitetu interakcije između glavnih dionika. Svi su identificirani indikatori potvrđeni. Pilot projekt potvrdio je da je odluka o ulaganju u LIPP od donositelja odluka na lokalnoj razini bitna za provedbu. Za takvu je odluku ključno podizanje svijesti donositelja odluka i građana o prednostima LIPP-a. Građani i gradska uprava prikazani su na shemi kao dva dionika koja od svih dionika najviše komuniciraju. Odabir zaposlenika odgovornog za uspostavu sustava i podrška donositelja odluka tijekom procesa uspostave ključni su za uspjeh. Aktivnosti upravljanja ljudskim potencijalima i odnosima s javnošću prepoznate su kao vrlo važne u procesu podizanja svijesti o LIPP-u.
Graf. prikazi.
Bibliografija: str. 59.
Abstract ; Sažetak.
Tekst usporedno na engl. i hrv. jeziku.
Keywords: Pilot projekt -- Infrastruktura prostornih podataka -- WebGIS -- Indikatori razvoja; Sinj