O sadržaju Drugoga beramskog brevijara - Kuhar, Kristijan (2020)
Hrvatskoglagoljski brevijari sadrže obiman korpus biblijskih i liturgijskih tekstova koji su prepisivanjem (i kasnije tiskom) prenošeni iz jednoga u drugi brevijarski kodeks od 13. stoljeća do 1561. godine. Istraživanje je hrvatskoglagoljskih brevijarskih tekstova tijekom 20. stoljeća donijelo vrijedne rezultate u području povijesti jezika, transmisije tekstova i njihove povezanosti te paleografije. Znanstvenim centrom izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo istraživanjima se hrvatskoglagoljskoga brevijara pristupilo i sa stajališta raščlambe njegova liturgijskog sadržaja. Ovim se radom donosi pregled dosadašnjih istraživanja te poticaji koje različiti autori iznose u pogledu smjerova suvremenih i budućih liturgijskih istraživanja. U središnjem se dijelu rada iznose rezultati proučavanja strukture i sadržaja Drugoga beramskog brevijara koji mogu utjecati na oblikovanje kriterija i za istraživanje drugih hrvatskoglagoljskih brevijara.
Croatian Glagolitic breviaries represent an extensive corpus of biblical and liturgical texts, whose texts were transmitted from the 13th century until 1561, when the printed Brozić Breviary was published. Their investigation in the 20th century produced valuable results from the perspective of language history, transmission of texts and their similarities, as well as palaeography. The Scientific Centre of Excellence for Croatian Glagolitism has enabled a new approach to researching Croatian Glagolitic breviaries, based on an analysis of their liturgical content. This paper presents an overview of previous studies and their starting points for current and future liturgical research. The central part of the paper presents findings about the structure and content of the Second Beram Breviary, establishing criteria for researching other Croatian Glagolitic breviaries.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: str. 74-76.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Drugi beramski brevijar; Liturgija -- Povijest liturgije -- Glagoljaštvo -- Brevijari