Primjena SfM metode u predmjeru zemljanih radova : Application of SfM method in the earthwork bill of measurements - Jurković, Damjan (Array, 2021)
Razvojem digitalnih tehnologija pojavila se mogućnost njihova korištenja u tradicionalnim granama kao što je građevinarstvo. Pritom, tradicionalne, geodetske metode koje koristimo pri predmjeru zemljanih radova mogu se osnažiti novim digitalnim metodama kao što je SfM ("Structure from Motion"). Svrha korištenja navedenih digitalnih tehnologija je u dobivanju bržih i preciznijih rezultata. Predstavljena je procedura izmjere volumena SfM metodom iz 3D modela terena, koja je primijenjena na gradilištu u širem području grada Rijeke. Izrađeni su modeli stvarnog iskopa softverima Meshroom, Autodesk Recap, Meshlab i Blender. Cilj rada je usporedba točnosti rezultata proizašlih iz SfM metode s tradicionalnim, geodetskim, metodama izmjere. Dobiveni rezultat uspoređen je s planiranim volumenom iskopa i stvarnim količinama iz geodetskih snimki iskazanih u građevinskoj knjizi. Također, analizirani su problemi koji su se pojavili tijekom prikupljanja podataka i njihova modeliranja te je dana ocjena primjenjivosti ovih metoda u svakodnevnoj praksi.