Primjena SfM metode u predmjeru zemljanih radova Application of SfM method in the earthwork bill of measurements - Jurković, Damjan; Galović, Andrej; Grgurić, Iva; Imširević, Emina; Galić, Gorana; Marović, Ivan, inženjer građevinarstva (2021)
Razvojem digitalnih tehnologija pojavila se mogućnost njihova korištenja u tradicionalnim granama kao što je građevinarstvo. Pritom, tradicionalne, geodetske metode koje koristimo pri predmjeru zemljanih radova mogu se osnažiti novim digitalnim metodama kao što je SfM ("Structure from Motion"). Svrha korištenja navedenih digitalnih tehnologija je u dobivanju bržih i preciznijih rezultata. Predstavljena je procedura izmjere volumena SfM metodom iz 3D modela terena, koja je primijenjena na gradilištu u širem području grada Rijeke. Izrađeni su modeli stvarnog iskopa softverima Meshroom, Autodesk Recap, Meshlab i Blender. Cilj rada je usporedba točnosti rezultata proizašlih iz SfM metode s tradicionalnim, geodetskim, metodama izmjere. Dobiveni rezultat uspoređen je s planiranim volumenom iskopa i stvarnim količinama iz geodetskih snimki iskazanih u građevinskoj knjizi. Također, analizirani su problemi koji su se pojavili tijekom prikupljanja podataka i njihova modeliranja te je dana ocjena primjenjivosti ovih metoda u svakodnevnoj praksi.
With the development of digital technologies, the possibility of their use in traditional branches such as construction has emerged. At the same time, the traditional, geodetic methods that we use in the earthwork bill of measurements can be strengthened by new digital methods such as SfM ("Structure from Motion"). The purpose of using these digital technologies is to obtain more accurate results faster. The procedure of measuring the volume with the use of SfM method from the 3D terrain model obtained from a construction site in the wider area of the city of Rijeka is presented. Models of real excavation were made with the Meshroom, Autodesk Recap, Meshlab and Blender softwares. The aim of this paper is to compare the accuracy of the results derived from the SfM method with traditional, geodetic measurement methods. The obtained result was compared to the planned excavation volume and the actual quantities from the geodetic surveys presented in the construction book. Also, the problems that arose during data collection and modeling were analyzed and the applicability of these methods in everyday practice was assessed.
Bibliografija: 14 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Predmjer radova -- Zemljani radovi -- Fotogrametrija -- Digitalizacija -- SfM metoda