Primjena industrijske otpadne PVC piljevine u mortu i betonu Use of industrial waste PVC sawdust in mortar and concrete - Cukarić, Matei; Bede, Natalija; Mrakovčić, Silvija (2021)
U radu je istraživana mogućnosti primjene industrijske otpadne PVC piljevine kao djelomične zamjene za pijesak u mortu i betonu. U tu svrhu izrađene su mješavine standardnog cementnog morta i običnog betona u kojima je udio pijeska zamijenjen različitim volumnim udjelima PVC piljevine. Rezultati ispitivanja ukazuju na smanjenje obradivosti mješavina te trend smanjenja tlačne i vlačne čvrstoće savijanjem povećanjem udjela PVC piljevine u odnosu na referentni beton.
The paper investigates the possibility of using industrial waste PVC sawdust as partial replacement for sand in mortar and concrete. For this purpose, mixtures of standard cement mortar and ordinary concrete were prepared in which the proportion of sand was replaced by different volume fraction of PVC sawdust. The test results show a decrease in the workability of mixtures and a decreasing trend in compressive and bending tensile strength with the increase of PVC sawdust in comparison to the reference concrete.
Bibliografija: 13 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Piljevina -- PVC piljevina -- Industrijski otpad -- Mort -- Beton